Výsledky vyhledávání v sekci: Mix
  • Diamanty a perly

    DiamantyPřírodní kameny, používají se v závislosti na kvalitě pro průmyslové nebo šperkové zpracování. Šperkové diamanty mají různé typy výbrusu, například briliantový nebo hvězdový. Seriózní firmy dodávají diamantové šperky společně s certifikátem.Co znamenají údaje na certifikátu diamantuRozměry kamene - u kulatého je uveden jeho průměr v milimetrech, v případě čtvercového výbrusu je uveden rozměr, například 2x2 milimetry.Váha kamene - uvedená v karátech (zkratka ct). Kulaté kameny o stejném průměru nemusí mít stejnou váhu, protože ji ovlivňuje způsob, jakým je kámen vybroušen (jaký má brus).Brus - může být briliantový (je nejznámější a tento výraz se často zaměňuje s obecnějším slovem diamant), hvězdový, srdcový, šatonový, routový a mnoho dalších. Brusičské firmy stále vymýšlejí nové tvary. Čistota kamene udává, jak mnoho příměsí (inkluzí, anglicky inclusions) se v něm nachází. Rozeznáváme tyto stupně čistoty (od nejvyššího dolů): FL (flawless),  VVS(very very small inclusions),VSI (very small inclusions)  a SI (small inclusions), I (imperfect). Barva kamene – označuje se písmeny abecedy, začíná písmenem D pro zcela bezbarvý diamant až po Z, která označuje diamant žlutý. U barevných diamantů se barvy hodnotí odděleně od uvedeného systému.V současné době existují tři základní světové systémy hodnocení diamantů, jejichž stupnice jsou navzájem posunuté nebo různě se překrývají. Můžete se proto setkat i s jiným označením kamenů, než je uvedeno zde.PerlyPřírodní perly vznikají, pokud se do lastury perlorodky dostane například zrnko písku nebo úlomek korálu. Tato nečistota dráždí (škrábe) a mlž se brání tak, že cizorodé těleso obalí hladkou vrstvou perleti. Lidé se nejprve namáhavě potápěli pro perly vzniklé přírodním způsobem, ale později zjistili, že perlorodky lze ke tvorbě perel přinutit uměle - záměrným vložením cizího tělíska do lastury. Přírodní perly byly vždy velmi drahé, proto bižuterní průmysl vyrábí perly skleněné, které jsou na pohled k nerozeznání od pravých a nepoměrně dostupnější. Ve špercích se používají do zlata pravé perly, do stříbrných šperků perly skleněné.

    14.únor 2020 - Napsal: Radka Eliášková

  • Příjemné trávení svátečního oběda

    A trochu nepříjemné myšlenky na obezitu. Lidé se přejídají z mnoha důvodů a pokud jsou příčinou pouze sváteční hostiny, kila se v Novém Roce snadno sundají. Stačí se zdravě pohybovat. Obezita je totiž příjemná nemoc s velmi špatným koncem. A hlavně rychlým stárnutím a předčasným odchodem od svých bližních.Nepříjemná faktaOd roku 1980 se počet obézních zdvojnásobil. V roce 2008 mělo nadváhu přes 1,4 miliardy lidí ve věku nad 20 let. Z tohoto počtu přes 200 milionů mužů a 300 milionů žen bylo obézních, tedy skutečně tlustých. A 65 % populace žije v zemích, kde nadváha zabíjí více než podvýživa. V roce 2010 mělo nadváhu 40 milionů dětí ve věku do 5 let.Kdy se stáváme tlustýmiBMI (Body Mass Index – Index tělesné hmotnosti) stanovuje poměr mezi výškou a hmotností jako poměr kg/m2. Například muž s váhou 80kg a výškou 200cm se vypočte jako podíl 80:22=20.Podle BMI se potom stanovuje:BMIKategorieZdravotní rizikaméne než 18,5podváhavysoká18,5 – 24,9normaminimální25,0 – 29,9nadváhanízká až lehce vyšší30,0 – 34,9obezita 1. stupnězvýšená35,0 – 39,9obezita 2. stupně (závažná)vysoká40,0 a víceobezita 3. stupně (těžká)velmi vysokáBMI není přesný údaj, protože nereflektuje například sportovce se značnou svalovou hmotou, děti nebo starší lidi a měl by být přesněji stanoven lékařem.RizikaNadváha a obezita jsou 5.největším rizikem smrti a ročně na tato rizika umírá přes 2,8 milionu dospělých lidí. Důvodem některých chorob je zátěž z obezity a nadváhy. Odhaduje se, že za 44 % diabetu – cukrovky, 23 % ischemické srdeční nemoci a mezi 7 % až 41 % některých nádorových onemocnění stojí nadváha a obezita. Přesto bývají tlustí lidé příjemnější a mají lepší náladu. Přejídání vyplavuje endorfiny a ty působí příjemně na myšlení.Kachna na obědKalorická hodnota pečené kachny je při sváteční porci 300g –  3.600kJ a tedy860 kcal. Zbavit se této kalorické bomby lze hodinovou procházkou svižnějším tempem v přírodě. Zůstal tedy ještě počet knedlíků, zdravější zelí, omastek a pravděpodobně kávička s cukrem a zákusek. Ale celý den přece nemá smysl pobíhat po lese a zbavovat se tuku.Na svátky si člověk dopřeje, ale neměl by v tom pokračovat. Hlavně u kancelářských profesí hrozí obezita a odříkání si dobrot je potom velmi těžké a nepříjemné. Raději tedy trochu zvolnit a prostě se tolik nenacpat. Co potom se zvětšeným žaludkem? A ostatní orgány trpí podobně. Být součástí nepříjemných statistik také na náladě nepřidá. Takže dnes hodovat  azítra sportovat. AŤ jste na světe co nejdéle. Podnikání totiž čekají jistě mnohá zajímavá a náročná překvapení.

    22.březen 2020 - Napsal: Radka Eliášková